Aftellen naar 28 september

September 5, 2017

Hoe snel gaat de zomer voorbij….

 

Overal in het land komt deze dagen het culturele leven in de theaters op stoom.

De UIT-markten van Amsterdam en Den Haag zijn achter de rug en de kaartverkoop is weer volop gestart.

 

Maar hoe anders is dat in het Stadstheater dit jaar.

Bij ons wordt nog volop getimmerd, geboord en gezaagd. De foyers en het podium worden bevolkt door hordes werklui van allerhande pluimage.

Vrachtwagens rijden af en aan met containers met nieuw en oud materiaal. En bij binnenkomst worden we al maanden verwelkomt door de geur van geslepen staal, stofwolken van het slopen of mist van het spuiten van akoestische isolatie.

Afwisselend is de ene of de andere ingang afgesloten en zijn delen van het pand meer of minder begaanbaar.

Want ja: we zijn aan het verbouwen! En hoe.

 

Deze zomer realiseren we drie verbouwingen in ons theater:

  • de vervanging van de complete toneelhijsinstallatie van de grote zaal,

  • een verbouwing van alle publieksruimtes over 2 verdiepingen

  • én een renovatie van het sanitair backstage.

Dus dan kun je gerust stellen dat het hele pand op z’n kop staat.

 

De verbouwing van de toneelhijsinstallatie was al jaren een onderwerp van gesprek tussen het Stadstheater en de gemeente Zoetermeer. Na een grondig onderzoek naar de stand van zaken in 2015, bleek dat de enige mogelijkheid om op een veilige manier het theater open te houden een complete vervanging van de bestaande hijsinstallatie met zich mee bracht. Dat is een mega-operatie boven de toneelvloer. De meest ideale tijd om dit soort verbouwingen uit te voeren is in de zomer als er geen voorstellingen in de grote zaal staan. Het was nog spannend of dat allemaal zou gaan lukken, want er zijn niet zo heel veel bedrijven die dit soort installaties bouwen, en vanzelfsprekend willen de meeste theaters dit soort werkzaamheden uitvoeren in de zomerperiode. Het is ons in plezierige samenwerking met de gemeente Zoetermeer uiteindelijk gelukt om de planning rond te krijgen. Daarvoor moesten we wel de start van het theaterprogramma naar het eind van september schuiven. Direct na de laatste voorstelling op 2 juli is er gestart met het leeghalen van het toneelhuis en het voorbereiden van alle werkzaamheden. En we liggen prima op schema!

 

Het voorhuis, de publieksruimtes, hadden de afgelopen jaren wat cosmetische aanpassingen gekregen om het pand aangenamer te maken, en dat werd enorm gewaardeerd door onze bezoekers. Tegelijkertijd verrees om ons heen de afgelopen twee jaar een enorme bouwput. Onze bereikbaarheid liet dan ook regelmatig te wensen over, en het was soms haast onmogelijk nog ergens een deur buiten de bouwhekken te houden. De plannen voor het nieuwe Cadenzacomplex dat om ons heen gerealiseerd ging worden hebben wij als een kans gezien om aan te sluiten bij de plannen voor dit nieuwe horeca- en uitgaansplein. Dus verbouwen we ons pand tot een compleet nieuwe horecaconcept in combinatie met onze theaterhoreca. Met een eigen restaurant en een groot terras in de zon aan het Cadenzaplein: STAGE Kitchen&Café. Zodat we straks alle dagen open zijn en Zoetermeerders volop gebruik kunnen maken van ons gebouw, want daar is het tenslotte voor bedoeld.

 

En als dan toch alles op z’n kop staat is het wel zo handig om het 25 jaar oude sanitair backstage te vervangen. Zodat na de restyling van de artiestenfoyer vorig jaar, onze bespelers ook weer van fris sanitair gebruik kunnen maken.

 

Voor ons geen zomervakantie dus dit jaar: er wordt keihard doorgewerkt om alles gereed te krijgen. En dat zijn ongelooflijke bergen werk op allerlei vlakken.

Voordat je het weet ben je alweer aangekomen in de laatste weken, en beginnen we met aftellen naar de openingsdag op 28 september.

Dat is best spannend, maar we kijken er enorm naar uit.

 

Volgende blog 7 september: Wat er aan de verbouwing vooraf ging.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

            Tineke Maas 

                 Directeur 

    360° Stadstheater 

 STAGE kitchen & café 

STAGE Kitchen & café 
  • Facebook
  • Instagram